11 استراتژی و روشهای قیمت گذاری کالا و خدمات
بهترین استراتژی و روشهای قیمت گذاری کالا و خدمات
روشهای قیمت گذاری کالا در بازاریابی و فروش فراوان هستند که ما 11 استراتژی و روشهای قیمت گذاری کالا در بازار را در اینجا عنوان کردیم و اگر به این مهارت بازاریابی هستید احتمالاً با استراتژی قیمت گذاری کاتلر آشنا هستید در این مقاله ما به چندین استراتژی قیمت گذاری خواهیم پرداخت تا بتوانید حرفه ای تر کسب و کار فرایند فروش خود را مدیریت کنید.
قیمت گذاری برای هر محصولی بسیار پیچیده و سخت است زیرا این کار نتیجه محاسبات، کار تحقیقی، توانایی خطر کردن با شناخت بازار و مشتریان است بخش مدیریت یک شرکت قبل از قیمتگذاری باید به همه چیز اشراف داشته باشند این همه چیز شامل تقسیم بندی، محصول، توانایی پرداخت مشتری برای محصولات، شرایط بازار، عمل رقیبان، هزینه محصول و مواد خام یا به عبارت دیگر هزینه تولید و البته ما به تفاوت های سود.
استراتژی قیمت گذاری چیست؟
هدف اصلی مدیریت هر سازمانی به حداکثر رساندن سود از طریق در دست گرفتن نیاز بازار است بگذارید این مورد را بهتر توضیح دهیم استراتژی قیمت گذاری روشی است برای یافتن قیمت رقابتی یک محصول یا خدمات. این استراتژی با دیگر استراتژی های قیمت گذاری بازار که عبارتند از استراتژی چهار پی شامل محصول، قیمت، مکان، ارتقا، معادل های انگلیسی هر چهار کلمه با حرف پی آغاز میشود.
الگوهای اقتصادی، رقابت و نیاز بازار و در نهایت ویژگیهای محصول ترکیب می شود تا بهترین قیمت را برای یک محصول یا خدمات مشخص کند این استراتژی یکی از مهمترین اقدامات اولیه بازاریابی را که بر روی تولید و افزایش سود سازمان تاثیر گذار است که در نهایت به سود دهی شرکت تبدیل می شود درک شرایط بازار و تقاضاهای برآورده نشده مشتریان در کنار قیمتی که مشتریان می خواهند برای تقاضاهای برآورده نشده شان بپردازند راهکار نهایی کسب موفقیت در استراتژی قیمت گذاری برای یک محصول یا خدمات است.
فراموش نکنید که هدف نهایی شرکت به حداکثر رساندن سود و در رقابت بودن با رقبا و همچنین حفظ بازار رقابتی است با این حال برای به حداکثر رساندن سود در کنار حفظ مشتریانتان باید مطمئن شوید که استراتژی قیمت گذاری درستی را انتخاب کردید.
استراتژی صحیح به شما در نائل شدن به هدف تان به عنوان یک سازمان کمک می کند شما باید بدانید با توجه به شرایط بازار و رقبا و تامین رضایت مشتریان بهترین قیمت برای فروش محصول و خدمات تان چیست. مقاله روشهای قیمت گذاری کالا در بازار به شما کمک شایانی خواهد کرد.
1. قیمت گذاری نفوذی یا قیمت گذاری به منظور به دست آوردن سهم بازار
تعداد کمی از شرکت ها این استراتژی را برای ورود به بازار و به دست آوردن سهم بازار اتخاذ میکنند برخی از شرکت ها تعداد محدودی از خدمات را به صورت رایگان ارائه می دهند یا قیمت محصولاتشان را برای دوره محدود یعنی چند بار پایین نگه می دارند این استراتژی تنها به خاطر ایجاد پایگاه مشتری در یک بازار خاص توسط شرکت ها مورد استفاده قرار میگیرند.
به عنوان مثال شرکت ارتباطی فرات تلسکوپ به منظور به دست آوردن حداکثر مشتریان در یک بازار مفروض ارتباط تلفنی رایگان را به مشتریان اهداء کرد. اسکای تی وی هم چنین کاری را با اهدای دیش های ماهواره اش انجام داد تا بازاری را برای آنها ایجاد کند.
این کار یک پایگاه مشتری و یک نقطه شروع را به شرکت ها می دهد در روش مشابه تعدادی از شرکت ها وجود دارند که به عنوان پیشنهاد مقدماتی قیمت محصولاتشان را پایین نگه می دارند که این راهی برای معرفی کردن خودشان در بازار و ایجاد پایگاه مشتری است. بهطور مشابه وقتی شرکت ها می خواهند محصول یا خدمات اولیه شان را ارتقا دهند برای آن مدت زمان خواست قیمت محصول و خدمات را بالا می برند.
2. روشهای قیمت گذاری کالا و خدمات صرفه جویانه یا قیمت پایین
روشهای قیمت گذاری کالا و خدمات و محصولات به عنوان قیمت های پایین بدون متعلقات در نظر گرفته میشود که در آن هزینه بازاریابی و تبلیغات یک محصول در سطح حداقل نگه داشته میشود قیمت گذاری صرفه جویی آن برای مدت زمان خاصی تعیین میشود که در آن شرکت هزینههای زیادی را صرف تبلیغات محصول و خدمات نمی کند.
به عنوان مثال به منظور پر کردن صندلی های هواپیما تعداد کمی از اولین صندلی های خطوط هوایی با قیمت بسیار پایینی فروخته میشوند در حالی که صندلی های میانی صندلی های اقتصادی و به صرفه هستند و صندلی های آخر قیمت بسیار بالایی دارند و این تحت استراتژی قیمت گذاری طلایی است این استراتژیها فروش اقتصاد بیشتری را در طول زمان رکود شاهد است. قیمتگذاری صرفه جویانه میتواند بهعنوان قیمتگذاری بودجه یک محصول یا خدمات نامگذاری شده یا توضیح داده شود.
3. استفاده از روشهای قیمت گذاری کالا و خدمات روانشناختی
استراتژی های قیمت گذاری روانشناختی رویکردی است برای جمع کردن واکنش هیجانی مشتری به جای واکنش منطقی است. برای مثال یک شرکت به جای 100 هزار تومان قیمت محصولش سال ۹۹ هزار تومان تعیین میکند وقتی قیمت کمتر از ۱۰۰ هزار تومان باشد باعث میشود مشتری احساس کند که آن محصول زیاد گران نیست این یک نمونه از روش های قیمت گذاری روانشناختی است.
برای اکثر مصرف کنندگان قیمت عامل تعیین کننده برای خرید یا نخریدن یک محصول بسیار با اهمیت است این مشتریان موارد دیگری که خرید محصول را برمیانگیزد تجزیه و تحلیل نمیکند حتی اگر بازار برای مصرفکننده ناشناخته باشد باز هم از قیمت عامل خرید استفاده می کند.
به عنوان مثال اگر یک بستنی ۱۰۰ گرمی هزار تومان باشد و بستنی با کیفیت پایین تر و با وزن ۲۰۰ گرم با قیمت ۱۵۰۰ تومان موجود باشد مصرف کننده بستنی ۲۰۰ گرمی به قیمت ۱۵۰۰ تومان را میخرد چرا که صرفه اقتصادی خودش را در خرید بستنی ارزانتر و نادیده گرفتن کیفیت بستنی می بیند مصرف کنندگان می دانند که قیمت نشان دهنده کیفیت هم هست یا شاید آن را خیلی مورد توجه قرار نمی دهند.
4. روشهای قیمت گذاری کالا و خدمات برای خط تولید
قیمت گذاری خط تولید به عنوان قیمت گذاری خدمات یا محصول به صورت واحد و قیمتگذاری محدوده ای از محصولات تعریف می شود. بگذارید با کمک یک مثال این استراتژی را برای شما کاربران بیشتر توضیح دهیم.
مثلا وقتی به کارواش میروید می توانید شستن ماشین به قیمت 20 هزار تومان را انتخاب کنید یا شستن و واکس با قیمت 40 هزار تومان یا یک پک کامل کارواش را به قیمت ۶۰ هزارتومان انتخاب کنید این استراتژی قیمت، استراتژی پرطرفدار کردن و مصرف محصول توسط مصرفکننده با افزایش منصفانه برای محدوده ای از محصول یا خدمات را منعکس میکند.
در نمونه دیگر اگر شما یک چیپس شکلات را جداگانه بخریم باید قیمت جداگانه را برای هر محصول بپردازیم اما اگر یک پک ترکیبی از هر دو را بخرید قیمت کمتری را می پردازید و اگر بسته ترکیبی هر دو را با مقدار بیشتر هم بخریم حتی میتوانید بهای کمتری بپردازید این روش را این روزها در فروشگاه های زنجیره ای ایران به وفور میتوانید مشاهده کنید.
به عنوان مثال با بسته بندی یک خمیردندان پرفروش با یک خمیر دندانی که کمتر به فروش رفته است و البته جذابیت قیمت سعی میکند محصول کم فروش را هم به فروش برسانند گاهی هم تولید و بازاریابی پک های بزرگ تر گرانتر در می آید زیرا سود زیادی برای آنها به همراه ندارد.
اما آنها این کار را برای جذب مشتریان بیشتر و حفظ علاقه آنها نسبت به محصول انجام می دهند و از سوی دیگر تولید بسته های کوچکتر با مقادیر کمتر سود بیشتری را برای تولید کننده محصول به همراه دارد.
5. قیمت گذاری محصولات انتخابی
این یک رویکرد کلی است اگر شرکتها قیمت محصول یا خدماتی را کاهش دهند قیمت شان برای خدمات انتخابی دیگر بالا میبرند بیایید یک نمونه ساده و رایج در خطوط هوایی را در نظر بگیریم قیمت سفرهای هوایی شان پایین است اما اگر بخواهید صندلی کنار پنجره را رزرو کنید باید قیمت بیشتری را بپردازید.
اگر بخواهید با خانواده سفر کنید و بخواهید یک ردیف کامل را رزرو کنید باید برای هر صندلی پول بیشتری را بپردازید در موردی که بار اضافه داشته باشید باید هزینه بیشتری را بپردازید در حقیقت حتی اگر فضای اضافه برای پاهایتان در جلوی صندلی بخواهید هم باید باز مبلغ بیشتری را پرداخت کنید میتوان گفت حتی اگر قیمت سفر پایین باشد در نهایت باید برای خدمات اضافی اجباری که قطعاً در طول سفر نیاز دارید پول بیشتری را پرداخت کنید.
6. روشهای قیمت گذاری کالا و خدمات محصولات مکمل
محصولات وابسته و مکمل محصولاتی هستند که بدون آنها محصول اصلی کاربردی ندارند و بلا استفاده است به عنوان مثال پرینتر جوهر افشان بدون کارتریج کار نمیکند و ارزشی ندارند و یک پایه تیغ بدون تیغهایش ارزشی ندارد.
اگر شرکت پرینتر جوهرافشان را تولید میکند باید کارتریج را هم تولید کند و اگر شرکتی پایهی تیغ را تولید میکند باید تیغ همان پایه را هم تولید کند تنها به همین دلیل ساده که کارتریج هر شرکت دیگری با پینتر جوهرافشان تناسب پیدا نمیکند و هر تیغی با هر پایه تیغی جور در نمیآید مشتری چارهای جز خرید محصولات مکمل از همان شرکت را ندارد این امر فروش و سود شرکت را افزایش میدهد.
7. قیمت گذاری ترویج
این روزها قیمتگذاری تبلیغاتی و رواج دهنده بسیار رایج شده است این قیمتگذاری تقریبا همه جا دیده میشود قیمتگذاری برای ترویج یک محصول یک استراتژی مفید دیگر است این پیشنهادات تبلیغاتی میتواند شامل پیشنهادات تخفیف هدایا یا کوپنها، یکی بخر 2 تا ببر و غیره شوند.
شرکتها برای تبلیغ محصولات جدید و حتی محصولات موجود چنین استراتژیهایی را به کار میگیرند تا این پیشنهادات را برای ترویج محصولاتشان در همه جا گسترش دهند این یک استراتژی قدیمی و در عین حال یکی از موفقیتآمیزترین روشهای قیمت گذاری کالا و خدمات تا به امروز بوده است دلیل موفقیتش این است که مصرف کننده خرید محصول یا خدمات را به خاطر پیشنهادهایی که دریافت میکند در نظر میگیرد.
8. روشهای قیمت گذاری کالا و خدمات متناسب با مکانهای جغرافیایی
شرکتها بنا به دلایل سادهای همچون موقعیت جغرافیایی قیمت محصولات را تغییر میدهند چرا محل بازار روی قیمت محصول تاثیر میگذارد دلایل زیادی میتواند دخیل باشد کمبود محصول یا مواد خام محصول، هزینههای انتقال محصول، تفاوت هزینهی مالیات در برخی از کشورها، تفاوت نرخ پول رایج برای آن محصول و غیره.
بگذارید چند نمونهی روشهای قیمت گذاری کالا و خدمات را انتخاب کنید وقتی تعدادی از میوهها در یک کشور نادر هستند از کشور دیگری وارد میشود این میوهها خوش رنگ عجیب و نایاب هستند و این موضوع ارزش آنها را در کشور وارد کننده افزایش میدهد نایاب بودن هزینهی انتقال کالای وارداتی در کنار کیفیت باعث افزایش قیمت میشود در حالی که همین محصول در جایی که اصالتا رشد میکند بسیار ارزانتر است.
به طور مشابه دولت مالیات سنگینی روی تعدادی از محصولات از جمله بنزین و محصولات نفتی و الکل وضع میکند تا سود آنها را افزایش دهد از این رو چنین محصولاتی در برخی از کشورها یا در قسمتهایی کشور در مقایسه با سایر بخش ها و سایر کشورها گران هستند.
موقعیت جغرافیایی تاثیر شگرفی روی استراتژی قیمتگذاری یک محصول دارد زیرا شرکت مجبور است همهی ابعاد را قبلتر از قیمت گذاری یک محصول در نظر بگیرد در نتیجه قیمت باید عالی و مناسب باشد.
9. روشهای قیمت گذاری کالا و خدمات ارزشی یک محصول
بگذارید اول شفاف سازی کنیم که قیمتگذاری ارزشی به چه معناست قیمتگذاری ارزشی عبارت است از کاهش قیمت یک محصول به خاطرعوامل بیرونی، امنیت، رقابت یا رکود که میتوانند روی فروش محصول تاثیر بگذارند قیمتگذاری ارزشی به معنی این نیست که شرکت چیزی را اضافه کرده است یا ارزش محصول را افزایش داده است.
وقتی شرکت ترس این را دارد که عواملی مانند رقابت و رکود بر فروش و سود شرکت تاثیر بگذارد این نوع قیمتگذاری را بررسی میکند به عنوان مثال مک دونات که یک رستوران فست فود زنجیرهای معروف است از زمان مواجه شدن با رقابت با دیگر رستوران ها، قیمتگذاری ارزشی برای وعدههای غذایی اش را آغاز کرد.
آنها یک وعدهی غذایی با یک پک ترکیبی از چند محصول را با قیمت پایینتری پیشنهاد میدادند و مشتریان که از نظر عاطفی و هیجانی احساس خرسندی میکردند به خرید محصولات آنها ادامه دادند.

10. روشهای قیمت گذاری کالا و خدمات پریمیوم
به دو شکل از این استراتژی میتوان استفاده کرد مورد اول در پلتفرمها و اپلیکیشنهاست که شما به ازای استفاده از قابلیتهای خاص باید هزینهی بیشتر پرداخت کنید تا بتوانید از قابلیت پریمیوم آن استفاده کنید و روش دیگر و برای محصولات این استراتژی برعکس مثال قبل عمل میکند محصولات گرانتر به خاطر رویکرد برندینگ منحصر به فردشان با قیمت بالاتری قیمتگذاری میشود قیمت بالا برای محصولات گرانتر یک مزیت رقابتی وسیع برای تولید کننده است زیرا قیمت بالا برای این محصولات امنیت آنها را در بازار تنظیم میکند.
قیمت گرانتر را میتوان برای محصولات و خدماتی از جمله جواهرات گرانقیمت، سنگهای قیمتی، خدمات تجملاتی، سفرهای تفریحی، هتلهای لاکچری، سفرهای تجاری و غیر وضع کرد هر چه قیمت بالاتر باشد ارزش محصول در بین طبقهی مخاطبین محصول بالاتر میرود.
11. روشهای قیمت گذاری کالا و خدمات فریمیوم
فریمیوم که از ترکیب دو کلمهی انگلیسی پریمیوم و فری گرفته شده است معمولا در پلتفرمهایی استفاده میشوند و شما در آن به ازای سطحی از دسترسی از کاربران هزینه دریافت میکنید مثلا در یک وبسایت همانند لینکدین شما برای داشتن امکانات یک پیج شخصی و انتشار محتوا هیچ هزینهای پرداخت نمیکنید ولی اگر بخواهید از خدمات پیدا کردن کارفرما یا استخدام و تبلیغات استفاده کنید باید هزینههای مشخصی را پرداخت کنید.
نتیجهگیری در مورد روشهای قیمت گذاری کالا و خدمات
در اینجا میخواهیم با خلاصه کردن مطلب روشهای قیمت گذاری کالا و خدمات در بازار نتیجه گیری کنیم قیمتگذاری کاملا به استراتژی قیمتگذاری پیچار در بازاریابی مربوط میشود که بسیار حائز اهمیت است و لازم است قبل از قیمتگذاری هر محصول مورد ملاحظه قرار بگیرد. مدیریت شرکت باید محصولات و خدماتش را به طور موثر قیمت گذاری کند و به خاطر قیمت بالاتر محصولاتش در مقایسه با رقیبان شاهد سقوط محصولات و خدماتش در بازار نباشد.
همچنین مدیریت شرکت باید قیمت را پایین نگه داشته تا بتواند سودش را به حداکثر رسانده و ضرر نکند از این رو قیمتگذاری باید هوشمندانه و موثر انجام شود و مدیریت شرکت یا سازمان باید قبل از قیمتگذاری تمامی ابعاد قیمت محصولشان را برآورد کنند.